Fosforany spożywcze – konserwanty o dobrych właściwościach

Fosforany spożywcze to konserwanty, bez których żywność ulegałaby szybkiemu zepsuciu i gniciu. Mają walory prozdrowotne. W umiarkowanej ilości nie zagrażają naszemu zdrowiu. Poprawiają wygląd i smak artykułów spożywczych. Przeciwdziałają powstawaniu grzybów i pleśni. Regulują kwasowość. Przeczytaj tekst, a dowiedz się więcej na ten temat.

Jaką funkcję spełniają fosforany spożywcze?

Używanie fosforanów spożywczych jako dodatków konserwujących regulują przepisy Unii Europejskiej. Gdzie je znajdziemy? Między innymi w lodach, serach oraz daniach typu instant, konserwach, a także w napojach i sokach. Są rozpuszczalne w wodzie. Gdy zapoznajemy się z etykietkami na produktach, dbamy o to, by konserwantów nie było w naszym jedzeniu zbyt wiele. Jaki jest skład fosforanów spożywczych? Przede wszystkim składają się ze soli sodowej i kwasu fosforowego. Wzbogacają artykuły o składniki mineralne, które są bardzo potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Nasz organizm jest zasobny w naturalne fosforany. Mają one wpływ na budowę kości i gospodarkę wapnia. Dodatkowo znajdujemy je w pożywieniu. Nie pozwalają na rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów, przeciwdziałają powstawaniu pleśni. Stosuje się je także w piekarnictwie i przemyśle mleczarskim.

Różne rodzaje i role fosforanów spożywczych

Fosforan potasu (E340) odgrywa rolę regulatora kwasowości oraz działa przeciwzbrylająco. Wygląda jak małe kryształki. Znajduje się w kawie rozpuszczalnej, artykułach instant oraz serkach topionych. Fosforan sodu (E339) to również kryształki, które mają dobrą rozpuszczalność w wodzie. Stosowany do eliminacji fosforanów innych metali Ten typ konserwantu jest odpowiedzialny za regulowanie kwasowości. Znajduje się, między innymi w płatkach śniadaniowych. Jego dodatkową funkcją jest zastępowanie soli w produktach mięsnych.

Fosforan magnezu jest dodawany do soków, napojów orz specyfików mineralno-witaminowych.E341 to fosforan wapnia. Ma za zadanie hamować powstawanie pleśni i grzybów. Dobrze działa na ludzką tkankę kostną oraz na zęby. Dość wysokie stężenie fosforanów spożywczych jest obecne w aromatach. Jednak ten produkt jest użytkowany w małych ilościach i nie zagraża nikomu.

Wskazane jest zachowanie umiaru w stosowaniu fosforanów spożywczych

Przedłużanie terminów do spożycia oraz przeciwdziałanie powstaniu grzybów i pleśni to główna funkcja konserwantów. Fosforany spożywcze stosowane z umiarem dbają o kości, zęby i dobre wchłanianie witamin. Są regulatorami kwasowości i działają przeciwzbrylająco. Jedno z miejsc, w którym je zakupisz, znajduje się tutaj https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Trzeba je spożywać we właściwych normach, co nie skutkuje negatywnym działaniem. Nie spożywajmy więc ich w zbyt dużej ilości, by nie były szkodliwe dla naszego zdrowia. Przemysł spożywczy ustanowił regulację użytkowania konserwantów jako dodatków do pożywienia. Jeśli dostosujemy się do tych norm, nic nam nie grozi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *