Fosforany spożywcze to konserwanty, bez których żywność ulegałaby szybkiemu zepsuciu i gniciu. Mają walory prozdrowotne. W umiarkowanej ilości nie zagrażają naszemu zdrowiu. Poprawiają wygląd i smak artykułów spożywczych. Przeciwdziałają powstawaniu grzybów i pleśni. Regulują kwasowość. Przeczytaj tekst, a dowiedz się więcej na ten temat.
Jaką funkcję spełniają fosforany spożywcze?
Używanie fosforanów spożywczych jako dodatków konserwujących regulują przepisy Unii Europejskiej. Gdzie je znajdziemy? Między innymi w lodach, serach oraz daniach typu instant, konserwach, a także w napojach i sokach. Są rozpuszczalne w wodzie. Gdy zapoznajemy się z etykietkami na produktach, dbamy o to, by konserwantów nie było w naszym jedzeniu zbyt wiele. Jaki jest skład fosforanów spożywczych? Przede wszystkim składają się ze soli sodowej i kwasu fosforowego. Wzbogacają artykuły o składniki mineralne, które są bardzo potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Nasz organizm jest zasobny w naturalne fosforany. Mają one wpływ na budowę kości i gospodarkę wapnia. Dodatkowo znajdujemy je w pożywieniu. Nie pozwalają na rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów, przeciwdziałają powstawaniu pleśni. Stosuje się je także w piekarnictwie i przemyśle mleczarskim.
Różne rodzaje i role fosforanów spożywczych
Fosforan potasu (E340) odgrywa rolę regulatora kwasowości oraz działa przeciwzbrylająco. Wygląda jak małe kryształki. Znajduje się w kawie rozpuszczalnej, artykułach instant oraz serkach topionych. Fosforan sodu (E339) to również kryształki, które mają dobrą rozpuszczalność w wodzie. Stosowany do eliminacji fosforanów innych metali Ten typ konserwantu jest odpowiedzialny za regulowanie kwasowości. Znajduje się, między innymi w płatkach śniadaniowych. Jego dodatkową funkcją jest zastępowanie soli w produktach mięsnych.
Fosforan magnezu jest dodawany do soków, napojów orz specyfików mineralno-witaminowych.E341 to fosforan wapnia. Ma za zadanie hamować powstawanie pleśni i grzybów. Dobrze działa na ludzką tkankę kostną oraz na zęby. Dość wysokie stężenie fosforanów spożywczych jest obecne w aromatach. Jednak ten produkt jest użytkowany w małych ilościach i nie zagraża nikomu.
Wskazane jest zachowanie umiaru w stosowaniu fosforanów spożywczych
Przedłużanie terminów do spożycia oraz przeciwdziałanie powstaniu grzybów i pleśni to główna funkcja konserwantów. Fosforany spożywcze stosowane z umiarem dbają o kości, zęby i dobre wchłanianie witamin. Są regulatorami kwasowości i działają przeciwzbrylająco. Jedno z miejsc, w którym je zakupisz, znajduje się tutaj https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Trzeba je spożywać we właściwych normach, co nie skutkuje negatywnym działaniem. Nie spożywajmy więc ich w zbyt dużej ilości, by nie były szkodliwe dla naszego zdrowia. Przemysł spożywczy ustanowił regulację użytkowania konserwantów jako dodatków do pożywienia. Jeśli dostosujemy się do tych norm, nic nam nie grozi.